Breadcrumb

 1. Szemhéjszéli gyulladás

Szemhéjszéli gyulladás

A szemhéjszéli gyulladás, vagy orvosi nevén blepharitis, egy gyakori állapot.
Az elülső típus a szemhéjak külső felszínét, a szempillák tövét és az azokhoz csatlakozó mirigyeket érinti. Kiváltó oka leggyakrabban bőr felszínén természetesen is jelen levő baktériumok túlszaporodása.
A hátulsó típus a szemhéj belső felszínére nyíló Meibom-mirigyek hibás működésének következménye. Jellemzője a Meibom-mirigyek által termelt híg, olajos váladék konzisztenciájának és/vagy mennyiségének a megváltozása, a mirigyek kivezetőcsöveinek elzáródása.
A szemhéjszéli gyulladás általában nem súlyos, de megfelelő kezelés hiányában gyakran vezethet kötőhártya-gyulladáshoz vagy szemszárazsághoz.


A szemhéjszéli gyulladás tünetei és azok intenzitása jelentősen ingadozhat. A tünetek fellángolása okozta állapotromlást hosszabb, tünetmentes periódusok követhetik.

A betegek leggyakrabban az alábbi tüneteket tapasztalják:

 • Vörös, szúró, égő, viszkető, irritált szemhéjak
 • Beszáradt váladék a szempillákon
 • Összeragadó szemhéjak
 • Homályos látás
 • Súlyosabb esetben a szemhéjszél vörös és duzzadt, bőre korpázóan hámlik
 • A Meibom-mirigyek a kivezetőcsöveik elzáródása miatt megduzzadhatnak.
 • A panaszok reggel, ébredés után a legkifejezettebbek, és a nap folyamán javulhatnak.
 • Következményes szemszárazság

Puralid Lipogel

A Puralid Lipogel egy gyengéd gél, amit erősen tisztítja és megnyugtatja az irritált, gyulladt szemhéjakat és hosszantartó megkönnyebbülést nyújt. Rendszeres használata enyhíti a szemhéjak pirosságát, duzzadtságát és a viszkető érzést.

www.puralid.hu

Puralid betegtájékoztató

                        

Őrizze meg szemhéjai egészségét

A szemhéjszéli gyulladás általában nem gyógyítható meg véglegesen. A tünetek kezelhetőek, de rendszeresen kiújulhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy a tünetek javulása vagy megszűnése esetén se hagyja abba a rendszeres terápiát. Az alábbiak segíthetnek a tünetek kezelésében:

Melegvizes borogatás
Helyezzünk a szemhéjakra melegvizes borogatást több percen keresztül. Ez segít a felrakódott, beszáradt váladék, illetve a hámló bőrdarabok eltávolításában, valamint a sűrű váladékuktól elzáródott Meibom-mirigyek váladékának kiürülésében. Fontos, hogy borogatáshoz használt víz ne legyen túl forró, mert megégetheti a szemhéj bőrét.

Szemhéj-higiénia
Gyengéden masszírozzuk a szemhéjunkat megnedvesített vattapálcával, vattakoronggal vagy tiszta ujjbeggyel. A szemhéjak felülről lefelé irányuló masszázsa segít a Meibom-mirigyek váladékának kiürülésében, míg a szemhéjszélek oldalirnyú masszírozása segít a szempillákra tapadt beszáradt váladék eltávolításában.

Fontos, hogy a melegvizes borogatást és a szemhéj-higiéniát napi 1-2x végezze el az önnek megfelelő időben még akkor is, ha pillanatnyilag nincsenek tünetei. Ezzel jelentősen csökkentheti a tünetek kiújulásának veszélyét.

 

A PURALID LIPOGEL számos kedvező hatású összetevőt tartalmaz:

 

 • Teafaolaj: antibakteriális, antivirális, gombaellenes, antimikrobiális és parazitaellenes hatás; nem irritál; enyhíti a lágyszövetek és az érzékeny területek irritációját.1
 • Xantángumi: igazoltan védi a szemhéjat és a periocularis felszínt az oxidatív stressztől.
 • Ferrulinsav: hatékony antioxidáns az oxigén szabad gyökök ellen.9
 • E-vitamin TPGS: antioxidáns, ami védi a könnyfilmet, valamint védi és fiziológiásan szbályozza a szemfelszín rétegeit.10
 • A-vitamin: antioxidáns; a xantángumival, ferrulinsavval, E-vitamin TPGS-sel és a liposzómákkal szinergiában hatva védi a bőrt a szabad gyökök és az UV sugárzás oxidatív hatásától.
 • Alfa-bizabolol: a kamilla illóolaj fő összetevője; enyhíti a fájdalmat, valamint gyulladásellenes, fájdalomcsillapító, antibiotikus és hiperémia-ellenes hatással rendelkezik.
 • Liposzómák: nyugtató hatás; biztosítják a hatóanyagok elnyújtott hatását.

A PURALID LIPOGEL védi a szemhéjak felszínét, megnyugtatja és tisztítja a bőrt.

A PURALID LIPOGEL egy gyengéd, könnyen használható gél, ami enyhíti a szemhéjszéli gyulladás tüneteit. Használja naponta 2x (vagy utasítás szerint), mint a rendszeres szemhéj-higiéniás rutin része, hogy távol tartsa a tüneteket.

Hogyan alkalmazza a PURALID LIPOGEL-t

A PURALID LIPOGEL-t csak a szemhéjak külső felszínén szabad alkalmazni, és fokozott óvatossággal kell eljárni, hogy ne kerüljön a szembe.

 1. Mosson alaposan kezet.
 2. Tegyen egy kis adag PURALID LIPOGEL-t a mutatóujja hegyére.
 3. Gyengéd körkörös mozdulatokkal kenje szét a szemhéján.
 4. Hagyja hatni pár percig.

 

1. Pflugfelder S et al. Ocul Surf 2014; 12(4): 273-284. doi: 10.1016/j.jtos.2014.05.005. 2. Arrua M et al. Arch Soc Esp Oftalmol 2015; 90(3): 112-118. 3. Amescua G et al. Ophthalmology 2019; 26(1): P56-P93. doi:10.1016/j.ophtha. 2018.10.019. 4. Duncan K and Jeng BH. Curr Opin Ophthalmol 2015; 26(4): 289-294. 5. Liu J, Sheha H, Tseng SC. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2010; 10(5): 505-510. doi:10.1097/ACI.0b013e32833df9f4. 6. Alghamdi YA et al. Eye Contact Lens 2017; 43(4): 213–217. 7. PURALID LIPOGEL. Instructions for use. April 2020. 8. PURALID LIPOGEL. Technical file. Rev 3. 9. Castelluccio C et al. Biochem J 1996; 316: 691–694. 10. Yang C et al. Theranostics 2018; 8(2): 464–485. 11. Guo Y et al. Eur J Pharm Sci. 2013; 49(2): 175–186. SAN-20-005, NP-PURALG-HU-0001